METHODS OF MEASURING OF LEVEL OF PRODUCTION CONCENTRATION AND INFLUENCE OF SIZE OF ENTERPRISE ON ITS EFFICIENCY

Authors

  • B. Ye. Hrabovetskyi Vinnytsia National Technical University
  • O. V. Chaplyhina Vinnytsia National Technical University
  • L. V. Koziar Vinnytsia National Technical University

Keywords:

forms of social production, concentration, average value, densities, index of concentration, Lorenz curve, interval grouping, economies of scale, coefficient of elasticity, cost of products, cost, fixed costs, variable costs

Abstract

The article deals with theoretical and methodological aspects of the concentration of production in agriculture. There have been suggested the following system parameters that characterize the size of the company in order to choose the most acceptable ones. There have been analyzed the methods used to assess the level of production concentration, their advantages and disadvantages have been shown. There has also been substantiated the mechanism of action of factors that contribute to the growth of enterprise efficiency by increasing concentration, while emphasis is given to the fact that the mechanism of action has certain limits.

Author Biographies

B. Ye. Hrabovetskyi, Vinnytsia National Technical University

Cand. Sc. (Econ.), Assistant Professor, Assistant Professor of the Chair of Managers Training

O. V. Chaplyhina, Vinnytsia National Technical University

Cand. Sc. (Econ.), Assistant Professor, Assistant Professor of the Chair of Managers Training

L. V. Koziar, Vinnytsia National Technical University

Manager of Postgraduate Education Centre

References

1. Горняк О. В. Теоретичні підходи до вимірювання рівня концентрації та монополізації сучасних ринків / О. В. Горняк, В. В. Філіпович // Вісник Одеського національного університету ім. І. І. Мечнікова. — 2012. — Т. 17 — Вип. 1(6). — С. 14—23.
2. Філюк В. Теоретико-методологічні засади концентрації ринків / В. Філюк // Вісник Київського національного університету ім. Тараса Шевченко — 2011. — № 123. — С. 54—58.
3. Маршалл А. Принципы экономической науки : — В 5 т. / А. Маршалл. — М. : Прогресс, 1993. — Т 1. — 416 с.
4. Тарасова В. В. Сучасні ресурси — корисний аналітичний інструмент / В. В. Тарасова // Облік і фінанси АПК. — 2010. — № 4. — С. 122—125.
5. Андрійчук В. Г. Ефективність діяльності аграрних підприємств : теорія, методика, аналіз : [моногр.] / Андрійчук В. Г. — К. : КНЕУ, 2005. — 292 с.
6. Шарова Н. Концентрация сельскохозяйственного производства / Н. Шарова // Экономист. — 2005. — № 7. —
С. 52—60.
7. Пасхавер Б. Использование графика Лоренца для измерения уровня концентрации / Б. Пасхавер // Вестник статистики. — 1970. — № 2. — С. 62—65.
8. Кантор Л. М. Себестоимость в социалистической промышленности / Л. М. Кантор. — М. : Госпомиздат, 1958. — 274 с.
9. Грабовецкий Б. Е. Анализ условно-постоянных расходов в отрасли пищевой промышленности / Б. Е. Грабовецкий, О. П. Антонюк // Известия вузов СССР. Пищевая технология. — 1979. — № 6. — С. 11—13.

Downloads

Abstract views: 360

Published

2015-12-18

How to Cite

[1]
B. Y. Hrabovetskyi, O. V. Chaplyhina, and L. V. Koziar, “METHODS OF MEASURING OF LEVEL OF PRODUCTION CONCENTRATION AND INFLUENCE OF SIZE OF ENTERPRISE ON ITS EFFICIENCY”, Вісник ВПІ, no. 5, pp. 41–49, Dec. 2015.

Issue

Section

Economics and management

Metrics

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)