Investigation of hardness of drinking water according to the parameters of admittance

Authors

  • Ye. V. Pokhodylo Національний університет «Львівська політехніка»Національний університет «Львівська політехніка»
  • N. V. Martynovych Національний університет «Львівська політехніка»

Keywords:

water quality, water hardness, electrical conductivity, quality control, admitans, impedance

Abstract

It is suggested to control hardness of drinking water for the parameters of the complex conductivity (admittance), two-pole device, by which it is supplied in electric circuit of AC. The dependence of active and reactive components of the admittance of the concentration of individual components in the water, particularly calcium, magnesium and iron is investigated in the paper.

Author Biographies

Ye. V. Pokhodylo, Національний університет «Львівська політехніка»Національний університет «Львівська політехніка»

професор

N. V. Martynovych, Національний університет «Львівська політехніка»

аспірантка

References

1. Лопатин Б. А. Теоретические основы электрохимических методов анализа : учеб. пос. для университетов / Б. А. Ло-патин. — М. : Высшая школа, 1975. — 295 с
2. Походило Є. Контроль якості питної води за електричними параметрами / Є. Походило, О. Гонсьор // Вимірювальна техніка та метрологія. — 2008. — № 68. — С. 237—242.
3. Походило Є. В. Імітансний контроль якості продукції / Є. В. Походило, П. Г. Столярчук // Вісник НУ «Львівська політехніка». — 2002. — № 445. — С. 46—51.
4. Фрог Б. Н. Водоподготовка / Б. Н. Фрог, А. П. Левченко.— М. : Изд-тво МГУ, 1996.
5. Schwan H. P. Alternating Carrent Electrode Polarization / Schwan H. P. // Biophysik, 1966. — Bd. 3, № 3. — P. 181—201.

Downloads

Abstract views: 130

Published

2010-11-12

How to Cite

[1]
Y. V. Pokhodylo and N. V. Martynovych, “Investigation of hardness of drinking water according to the parameters of admittance”, Вісник ВПІ, no. 4, pp. 37–42, Nov. 2010.

Issue

Section

Ecology and ecological cibernetics

Metrics

Downloads

Download data is not yet available.