МОНІТОРИНГ КОАГУЛЯЦІЙНОГО ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ПРОЦЕСІВ МЕТАЛУРГІЙНОГО ВИРОБНИЦТВА - Ялова, А. М.; Бондар, Н. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2024)
В останні роки проблема стічних вод від металургійних підприємств набуває все більшої гостроти та актуальності у всьому світі, зокрема і в Україні. У процесі проведення виробничої діяльності сучасне металургійне підприємство споживає чималу кількість води, більша частина якої в результаті стає забрудненою різними речовинами. У разі попадання їх в навколишнє середовище екології завдається величезна та непоправна шкода, і тому стічні води підлягають обов’язковому очищенню. Щоби забезпечити очищення, необхідно використати спеціальне обладнання та технологічні комплекси, за допомогою яких досягаються встановлені нормативи забруднення стоків, визначені у відповідних документах. Основною метою роботи є оцінка ефективності титанвмісних коагулянтів у процесах очищення вод високотемпературних металургійних процесів від зважених речовин. Вибір об’єкта обумовлений величезними обсягами утворення стічних вод та високим ступенем їхнього забруднення. Джерелом багатьох екологічних проблем, пов’язаних з утилізацією стічних вод є металургійні підприємства. Технологічні процеси виробництва практично всіх напрямів металургії припускають утворення стоків, забруднених різними речовинами. На сьогодні промислове забруднення стічних вод є однією з найсуттєвіших загроз екологічному стану довкілля. Антропогенні фактори забруднення стічних вод досить різноманітні і призводять до наявності в них механічних, хімічних та біологічних домішок, зазвичай, вони містяться в стоках комплексно, в різних концентраціях, що суттєво ускладнює вирішення проблеми очищення стічних вод. Промислові підприємства, згідно з чинним законодавством, повинні обов’язково використовувати очисні споруди, що дозволяють нейтралізувати негативний вплив стоків. Ця вимога, на жаль, далеко не завжди виконується у повному обсязі. В рамках роботи проведено оцінку можливості реагентного очищення пластових стічних вод з використанням традиційних (оксихлорид алюмінію) та інноваційних (комплексних титанвмісних) коагулянтів. Встановлено, що домішка сполук титану дозволяє майже у 2 рази знизити ефективну дозу оксихлориду, з незначною втратою ефективності очищення (трохи більше 5 %).