ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СХЕМИ КЕРУВАННЯ НАПРУГОЮ КОНДЕНСАТОРА УНІФІКОВАНОГО РЕГУЛЯТОРА ЯКОСТІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ КОЛИВАНЬ НАПРУГИ - Бурбело, М. Й.; Лебедь, Д. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2023)
Досліджено ефективність застосування уніфікованого регулятора якості електроенергії (УРЯЕ) для зменшення коливань напруги в електричних мережах з різкозмінним нелінійним навантаженням. Запропоновано використання схеми керування напругою на накопичувальному конденсаторі УРЯЕ на основі фільтра зі скінченною імпульсною характеристикою (FIR) з метою мінімізації швидких змін напруги та показника флікера, а також сумарного коефіцієнта гармонічних спотворень в системі розподілу. Кінцева симуляція дослідження проводиться з використанням MATLAB/Simulink. Для демонстрації ефективності запропонованої схеми керування проводиться порівняння результатів моделювання з PI-регулятором з погляду покращення вказаних показників якості електроенергії. Вихідними даними для виконання розрахунків коливань напруги є відомості про параметри електричної мережі та графік випадкового швидкозмінного електричного навантаження. Швидкозмінні навантаження викликають швидкі зміни напруги мережі, розмахи яких можуть досягти неприпустимих значень, наприклад, у випадку частих увімкнень асинхронного двигуна з великою кратністю пускового струму. Коливання напруги можуть також бути зумовлені технологічними установками, робота яких супроводжується накидами активної та реактивної потужності, такими як привод реверсивних прокатних станів, дугові сталеплавильні печі, установки контактного електрозварювання тощо. Основною задачею дослідження є підвищення якості електроенергії, і, як наслідок, підвищення терміну служби електрообладнання та забезпечення умов нормального технологічного процесу споживачів електроенергії. Кількісно оцінено показники, що характеризують коливання напруги: розмах зміни напруги (δUt) і показник флікера (Pt). Перевірено ефективність нової схеми керування напругою конденсатора для зменшення вищих гармонік струму THDI в порівнянні з класичною схемою на основі PI-регулятора.