ВПЛИВ ХАОТИЧНОЇ ЗМІНИ ШВИДКОСТІ ПОТОКУ НАФТОПРОДУКТІВ НА ТОЧНІСТЬ ВИМІРЮВАННЯ ВИТРАТОМІРУ КОРІОЛІСА - Васілевський, О. М.; Компанець, Д. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
На нафтобазах для відпуску нафтопродуктів використовуються сучасні автоматизовані системи наливу. Основним фізичними величинами для обліку відпуску нафтопродуктів є маса, об’єм, густина та температура. Існує велика кількість методів та засобів, так званих витратомірів, для вимірювання цих фізичних величин. Одним з найрозповсюдженіших, універсальних та точних є витратомір маси потоку рідини, котрий побудований на принципі коріолісових сил, оскільки вимірювання маси є прямим. Однак, використання витратомірів Коріоліса для вимірювання потоку нафтопродуктів має низку факторів, що можуть впливати на точність вимірювання маси та густини потоку. Такими факторами, наприклад, може бути поява двофазності потоку, або розрив потоку у витратомірі. Тому виникає потреба у контролі та створенні умов руху потоку нафтопродуктів у трубопроводі в яких цей витратомір буде відповідати необхідній точності вимірювання. Розглянуті основні метрологічні характеристики сучасних автоматизованих систем наливу на нафтобазах. Наведені вимоги до точності вимірювання витрати маси нафтопродуктів на нафтобазах. Проаналізовано низку параметрів потоку, що за певних умов можуть впливати на точність вимірювання витратоміром Коріоліса у складі автоматизованої системи наливу на нафтобазах. Проведено експериментальне дослідження автоматизованої системи наливу на основі масового витратоміру Коріоліса за хаотичної змінної та незмінної швидкості вимірюваного потоку нафтопродуктів для виявлення впливу на точність вимірювання витратоміром Коріоліса у складі цієї системи. Подано структурну схему експериментальної установки. Проведено обробку результатів вимірювання. Запропоновано методи контролю параметрів вимірюваного потоку нафтопродуктів у трубопроводі на вході та на виході витратоміру Коріоліса.