Категорійне моделювання модифікаційних предикатних запитів для інформаційних систем - Шекета, В. І.; Гобир, Л. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Введено базові ідеї для виконання категоріальної інтерпретації формального логічного апарату модифікаційних предикатних запитів на основі денотаційної семантики в рамках теорій фіксованих значень і категоріальної дедукції. Виконано побудову синтаксичної категорії в якій значення предикатів є явно заданими, і побудову функторної інтерпретації, що відображає одержану синтаксичну і семантичну категорію, які задані способом сумісним із твердженнями, що утворюють модифікаційний запит. Базова індексована категорія представляє собою універсум всіх можливих станів(значень глобальних змінних або поточних кортежів вільних змінних), до яких може привести виконання модифікаційного запиту. Для кожного стану, відповідний шар представляє множину дедукцій, які можуть бути виконані. В кінцевому підсумку модель модифікаційного запиту розглядається, як один із видів його ціле незалежних семантик, які інтерпретуються як класи стрілок.