Система обліку та контролю комунальних послуг з точки зору споживача - Багацький, В. О.; Красноруцька, Н. М.; Тишковська, Л. Л.; Багацький, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано правову та інформаційну рівність виробника та споживача, для чого необхідно розробити локальні системи споживача для захисту його інтересів. Система споживача повинна вираховувати платню за кожну послугу окремо в залежності від її кiлькoстi та якості в кожній квартирі i тим самим контролювати рахунки виробника.