ВИЗНАЧЕННЯ КОГЕРЕНТНИХ ГРУП ГЕНЕРАТОРІВ ПІД ЧАС ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ В ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНІЙ СИСТЕМИ - Яндульський, О. С.; Тимохін, О. В.; Труніна, Г. О.; Нестерко, А. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2016)
Метою впровадження системи моніторингу перехідних процесів є підвищення надійності та якості електропостачання шляхом аналізу характеристик ЕЕС на основі синхронізованих вимірів перехідних процесів. Обробка отриманих з системи моніторингу перехідних режимів (СМПР) даних дозволяє здійснювати оцінку динамічних характеристик електроенергетичної системи (ЕЕС) в реальному часі. В роботі досліджені електромеханічні перехідні процеси багатомашинних ЕЕС, для виділення когерентних груп генераторів (КГГ), склад яких інваріантний відносно місця та характеру збурення. Актуальність дослідження зумовлена можливістю порушення статичної коливної стійкості ЕЕС на частотах, що відповідають модам коливань когерентних груп генераторів з повільною когерентністю. В статті проаналізовано перехідні режими ЕЕС, визначено склад та характеристики КГГ з повільною когерентністю.