Спосіб вимірювання активної складової комплексного опору - Філинюк, М. А.; Гаврілов, Д. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Становить інтерес спосіб вимірювання активної складової комплексного опору, похибка якого не залежала б від його реактивної складової. В основу способу покладена залежність інваріантного коефіцієнта стійкості невзаємного чотириполюсника від значення комплексних опорів, що підключаються до його входу і виходу. Аналіз показує, що інваріантний коефіцієнт стійкості навантаженого чотириполюсника залежить тільки від активних складових комплексних опорів, що підключаються до його входу і виходу і не залежить від реактивних складових. Розглянутий спосіб може бути використаний і для вимірювання активної складової комплексної провідності шляхом заміни комплексних опорів на комплексні провідності, а у вимірювальній установці - калібровану і вимірювану провідність необхідно включати паралельно входу чотириполюсника