ІДЕНТИФІКАЦІЯ ЕКВІВАЛЕНТНОЇ ЗА КРИТИЧНОЮ ЧАСТОТОЮ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ МІНІМАЛЬНОГО ПОРЯДКУ ДЛЯ БАГАТОВИМІРНОГО ДИНАМІЧНОГО ОБ’ЄКТА - Мокін, О. Б.; Мокін, В. Б.; Мокін, Б. І.; Чернова, І. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2014)
Запропоновано метод ідентифікації еквівалентної за критичною частотою математичної моделі мінімального порядку для багатовимірного динамічного об’єкта, що допускає лінеаризацію. Підтверджено, що мінімальний порядок еквівалентної моделі дорівнює трьом і що алгоритм методу її ідентифікації базується на сумісному розв’язанні системи чотирьох нелінійних рівнянь, два з яких синтезуються із граничних умов, обумовлених мінімальною та критичною частотами спектра динамічного об’єкта, а інші два синтезуються шляхом застосування процедури методу найменших квадратів до критерію оптимізації, пов’язаного з логарифмічними амплітудними частотними характеристиками об’єкта.