Дослідження випередження при вальцюванні заготовок із алюмінієвих сплавів за системою круг—овал в умовах, наближених до ізотермічних - Скрябін, С. О.; Музичук, В. І.; Швець, Л. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Аналізуючи переваги ізотермічного деформування, порівняно з деформуванням металу в звичайних умовах, проведено дослідження технологічного параметра (випередження) процесу вальцювання заготовок із алюмінієвих сплавів в умовах, наближених до ізотермічних. Визначено залежності випередження від ступеня деформації, температур нагріву заготовок і штампів при вальцюванні за системою круг—овал і в гладких валках. Встановлено, що в інтервалі температур нагріву вальцювальних штампів 220…350 °С випередження при вальцюванні заготовок із алюмінієвих сплавів практично не змінюється.