ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ІТ-ПОСЛУГ В ІТ-ІНФРАСТРУКТУРІ НА ОСНОВІ ЛОГІЧНИХ ОБ’ЄКТІВ УПРАВЛІННЯ З ПОТЕНЦІЙНИМ ЧАСОМ ЗВІЛЬНЕННЯ - Колеснік, В. М.; Ролік, О. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Запропоновано підхід до управління якістю ІТ-послуг в ІТ-інфраструктурі на основі абстрагування реальних компонентів ІТ-інфраструктури і приведення останніх до логічних об’єктів управління і використання параметра очікуваного звільнення такого об’єкта. Такий додатковий параметр розподілу вхідних запитів є одним з відомих властивостей об’єкта управління попри те, що він залишається випадковою величиною. Застосування такого підходу до управління є можливим за наявності мінімальної кількості компонент, які відповідають за обробку або обчислення без необхідності уточнення їхньої внутрішньої будови, а лише узагальнивши їхній зв’язок між собою та характеристику вхідних та вихідних впливів. Окрім того, для дослідження ефективності запропонованого підходу розроблено спрощену модель ІТ-інфраструктури з використанням інструменту simmer для моделювання дискретних подій. Спрощена модель дозволила порівняти наявні способи розподілу ресурсів, з-поміж яких: випадковий, кільцевий, спосіб вибору найкоротшої черги. На найвищому рівні запропоновано вдосконалений спосіб вибору обчислювальних ресурсів. У якості цільової функції для вдосконалення використано залежність між часом, протягом якого ресурс був завантажений, та відносною доступністю ресурсу. Така цільова функція дозволила підвищити продуктивність ІТ-інфраструктури, з огляду на кількість виконаних запитів відносно загальної кількості отриманих запитів. Якщо узагальнити, то запропонований спосіб враховує три складові: час зайнятості ресурсу, обчислювальний потенціал та потенціал очікування, при цьому обчислювальний потенціал вважається пріоритетнішим.