Про алгоритми керування мікроекономічним об’єктом в умовах збурень - оптимізація і стабілізація - Дзюбан, І. Ю.; Куц, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Для керування економічним об’єктом в роботі використано принципи теорії управління. Модель фірми побудована на основі моделі Солоу-Рамсея. Задача керування фірмою розбивається на дві підзадачі: детермінована задача прокладання оптимальної траєкторії на фіксованому проміжку часу і задача стабілізації об’єкта керування на відповідній опорній траєкторії щодо не спостережуваних збурень. Вирішення задачі стратегічного планування діяльності компанії на деякому проміжку часу у випадку відсутності збурень приводить до оптимального процесу у вигляді рівняння в елементарних функціях, яке обирається опорною траєкторією розвитку компанії. В роботі досліджується алгоритм зі зворотним зв’язком, який ефективно стабілізує опорну траєкторію. Накладені обмеження і мультиплікативність входження керувального впливу в рівняння еволюції капіталу фірми породжує складну нелінійну замкнену систему керування.