РОЗРОБКА ОБ’ЄКТИВІВ З ВИПРАВЛЕНОЮ ДИСТОРСІЄЮ - Сокуренко, В. М.; Стріха, О. Є. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2017)
Запропоновано здійснювати автоматизований розрахунок оптичних систем об’єктивів зі зменшеною дисторсією за допомогою одного із сучасних алгоритмів глобальної оптимізації, а саме адаптивного методу диференційної еволюції Коші. Завдяки використанню спеціального програмного забезпечення в автоматизованому режимі виконано експериментальну перевірку дієздатності такого підходу на прикладах розрахунку об’єктивів, аналогічних тим, що вже запатентовані. Інтервал часу, витрачений на розробку оптичної системи з кількістю пошукових параметрів від 20 до 30, не перевищує декількох годин. Результати проведених досліджень свідчать про те, що вищезазначений алгоритм є ефективним інструментом, який дозволяє виконати автоматизований параметричний синтез та визначити конструктивні параметри оптичної системи з виправленою дисторсією та високою якістю зображення.