ЗМЕНШЕННЯ ВТРАТ ПОТУЖНОСТІ НА КОРОНУ В ЛІНІЯХ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАВАННЯ НАПРУГОЮ 330—750 КВ - Буйний, Р. О.; Тимошенко, З. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2016)
Розраховано величини середньорічних втрат потужності на корону в лініях електропередавання напругою 330—750 кВ з проводами марки АС із нормативною кількістю проводів у розщепленій фазі та кількістю проводів, що на один більше. Показано, що збільшення кількості проводів у фазі лінії на один зі збереженням ефективного перерізу дозволяє суттєво підвищити її ефективність. Також розраховано середньорічні втрати потужності на корону для ліній 330 кВ з проводами марки AERO-Z. Оскільки вартість таких проводів у шість разів більша за проводи марки АС, то їх застосування може бути виправданим лише на ЛЕП, що проходять у 4—6 районах за ожеледдю.