До проблеми мотивації студентів технічного ВНЗ щодо вивчення дисципліни "Основи психології і педагогіки" у контексті формування гуманістичної спрямованості - Герасимова, І. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Викладання у технічному ВНЗ дисципліни "Основи психології і педагогіки" потребує врахування специфіки професійної підготовки майбутніх фахівців, внаслідок чого виникає і потреба створення мотивації щодо її вивчення. Одним з можливих варіантів розв’язання вищеназваної проблеми стає створення мотивації у контексті формування гуманістичної спрямованості, яка є виявленням процесу гуманізації системи освіти. А це, в свою чергу, передбачає відповідне навчально-методичне забезпечення курсу, введення навчальних тем, які висвітлюють актуальність та доцільність процесу гуманізації.